OzonOlijfolie en gezonde mondholte


Gezonde mond met oliespoelen.

De mondholte spoelen met (biologische) plantaardige olie (oil pulling) is een oeroude ayurvedische remedie die onder meer uit het oude India afkomstig is. Het heeft niet alleen veel gunstige effecten op de algemene gezondheid, maar spoelen met olie heeft ook veel voordelen voor de algehele mondhygiëne.

De mond wordt beschouwd als de spiegel van de gezondheid van ons lichaam. In onze mondholte leven miljarden micro-organismen. De mondhygiëne en onze algemene gezondheid zijn onderling verbonden. Een goede mondhygiëne is dus erg belangrijk en heeft invloed op ons algemeen welbevinden.
Voordelen oliespoelen:

 • Gaat bacteriëgroei en plaquevorming tegen
 • Tegen cariës, tandvleesproblemen en slechte adem
 • Tandvlees wordt roze, gezonder en stopt met bloeden
 • Tegen droge mond en keel
 • Tanden worden witter
 • Adem wordt frisser
 • Mondspieren en kaken worden sterker
 • Voorkomt tandpijn
 • Gaat los zittende tanden tegen
 • Minder agressief vergeleken met (chloorhxidine) mondspoelmiddelen

Koudgeperste biologische oliën zoals zonnebloemolie, sesamolie, olijfolie en kokosolie hebben de voorkeur om voor het oliespoelen te gebruiken. Al deze oliën hebben hun eigen unieke capaciteiten om de bacteriën, virussen en protozoa (eencelligen) uit de mondholte te verwijderen. Oliespoelen genereert anti-oxidanten in de mond die de celwand van micro-organismen beschadigen en ze doden.

Traditioneel wordt sesamolie gedocumenteerd als een olie voor het oliespoelen. Het is wetenschappelijk bewezen dat sesamolie en zonnebloemolie helpen om tandvlees ontstekingen, die door tandplaque worden veroorzaakt, te verminderen.

Kokosolie heeft ook nog een hoge verzepingsindex waardoor het een zeepachtige stof in de mond vormt zodat plaquehechting en bacteriegroei worden verminderd. Het heeft tevens een reinigende werking. Voeg hier de bijzondere eigenschappen van de OzonOlijfolie aan toe en je hebt een ongekend krachtig en natuurlijk instrument om echt iets unieks voor je (mond-)gezondheid te doen.


Werkwijze oliespoelen

Het spoelen van de mondholte met olie wordt ’s morgens op de nuchtere maag en vóór het ontbijt gedaan.

Neem een volle eetlepel olie (bijv. biologische zonnebloemolie) en voeg daar 10 druppels SkinO3 OzonOlijfolie aan toe. Spoel dit gedurende ca. 20 minuten door de mond. Voor kinderen jonger dan 5 jaar wordt het oliespoelen afgeraden in verband met kans op doorslikken van de olie. Voor kinderen ouder dan 5 jaar wordt een theelepel olie met 2 druppels OzonOlijfolie gebruikt.

De olie wordt door de hele mondholte gespoeld en tussen alle tanden door geduwd. Aan het einde van de mondspoeling zal de (aanvankelijk) dikke olie melkwit en dun zijn geworden.

Indien de olie moeilijk of niet gespoeld kan worden, is het ook mogelijk om de tandenborstel (het liefst een schone nieuwe) in het oliemengsel te dompelen en daar de tanden mee te poetsen en langs de tong en wang te vegen.

Spuug de olie in het toilet uit en spoel de mond grondig met schoon warm water met een zoutoplossing van zuiveringszout (natriumbicarbonaat) of poets de tanden met het zuiveringszout en een tandenborstel.

De olie mag niet in de gootsteen worden uitgespuugd omdat het dan verstopping van de leidingen kan veroorzaken. Slik de olie tijdens het spoelen liever NIET door omdat deze veel bacteriën en toxines bevat.


Conclusie

Op basis van beschikbaar wetenschappelijk onderzoek kan geconcludeerd worden dat oliespoelen veelbelovende en significant positieve resultaten geeft. Als men het doet zoals aanbevolen dan kan het veilig toegepast worden en is het een geweldige aanvulling op het tandborstelen en flossen.Bronnen:

 • Effect of ozonated oil on plaque
 • Effect of oil pulling on plaque
 • Oil pulling for maintaining oral hygiene