Ozoniden - zo werkt het

Ozon AtoomOzon komt in de natuur voor en is een heel vluchtig gas. Het bestaat uit 3 zuurstofatomen – O3. Het derde zuurstofatoom bindt zich makkelijk aan andere atomen, zoals in de celwand van een schadelijke viruscel, bacterie of schimmel. Dan blijven er 2 O-atomen over: zuurstof.

Zo lang als de zon schijnt, wordt ozon voortdurend geproduceerd in de bovenste luchtlagen. Omdat ozon zwaarder is dan lucht, valt het neer richting de aarde. Als het valt, reageert het met allerlei verontreinigingen in de lucht en reinigt het op die manier. Dit is een prachtig zelfreinigend systeem van de natuur!

Ozon wordt ook gemaakt onder invloed van de bliksem. Het is die karakteristieke geur na een regen- en onweersbui. Bij watervallen en de golven die in de branding uiteen spatten komt ook ozon vrij.


Ozon - dubbele werking

Als ozon in aanraking komt met de celwand van een schadelijke viruscel, bacterie of schimmel, dan beschadigt deze en sterft. Tevens zorgt ozon voor veel zuurstof en dat is precies waar de meeste schadelijke (anaerobe) bacteriën een hekel aan hebben. Deze bacteriën gedijen goed in een zuurstofarme omgeving en zijn voor ons het gevaarlijkst. Ze zitten bijvoorbeeld in wondjes die slecht helen.

Ozon is dus een sterke oxidator en doodt op die manier schadelijke bacteriën en schimmels. Anderzijds verzadigt het de huid en de onderliggende weefsels met zuurstof waardoor de celstofwisseling (microcirculatie) wordt verhoogd. Een dubbele werking dus!

Dit bevordert een snelle cel vernieuwing en snelle genezing van wondjes; het natuurlijk herstellend vermogen van de huid. De extra stofwisselingsroutes die zo in de huid ontstaan, hebben een beschermende, herstellende en verjongende invloed op het huidweefsel.

In gasvorm vervliegt ozon erg snel en is het voor onze huid dus niet makkelijk bruikbaar. In de 19e eeuw werd echter ontdekt dat onder andere olijfolie de ozon kon binden. Datzelfde principe hebben wij toegepast bij de SkinO3® ozonzalf en ozonolie.

Op het moment dat SkinO3 op de huid wordt opgebracht, gaan de ozoniden in de huid aan het werk. Je kunt het aan de huid merken dat de ozoniden in de de zalf direct werken. Nadat je SkinO3 hebt aangebracht, kan de huid tijdelijk wat roder en warmer worden. Omdat SkinO3 niet is geparfumeerd, heeft het die karakteristieke ozongeur.